Gisterenavond de zoete geur van Cutch in mijn keuken. En nu genieten van de geur van Eucalyptus in mijn atelier. Wat een zaligheid!
Voor het eerst gewerkt met tanninedekens om de sjaal te verven. Een natuurlijke vorm van verven dus. Eén van de voornemens voor het nieuwe jaar. Werken met stoffen uit de natuur zelf.
En wat werd ik blij met het resultaat. Wat een mooie donkere bruine kleur geeft Cutch! En de bladeren van de Eucalyptus kwam er prachtig geel-bruin uit. Ik had nog wat Eucalyptuszaden en haren van de Eucalyptusvruchten liggen. Deze heb ik ook verwerkt in de ecoprint waardoor je, hier en daar, tussen de bladeren wat kleurreliëf in de bruintinten krijgt.
Jammer dat ik de bladeren (Cotinus) van de eerste print niet heb gefotografeerd. Dat zou mooi inzicht geven wat tanninedekens doen met (reeds geprintte) bladeren.
De Cotinus bladeren van de 1e print waren zacht geel met zandkleur. Deze bladeren had ik alleen aan de randen gelegd tijdens de eerste keer printen. In de tweede print zijn ze onder invloed van de tanninedekens bordauxrood/ donkerbruin geworden!
De tannine Cutch komt van de Acaciaboom. De Acaciaboom staat symbool voor vriendschap. De Acaciaboom beschermt de vriendschap met zijn doornen en houdt de vriendschap in stand door zijn aangename geur. Dit verklaart dus de naam, Friendship with Acacia tree, die ik aan de sjaal heb gegeven.
Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik door de zalig zoete geur tijdens het pruttelen van de Cutch op de kookplaat me heerlijk met een kop thee op de bank heb genesteld. En het met regelmaat roeren in de pan was geen straf!
Ook de katoenen tanninedekens (zie het Instagramfilmpje) zijn prachtig. In eerste instantie zou ik ze hergebruiken als tanninedeken voor een volgende print, maar ik denk dat ik voor het eerst in jaren maar weer eens achter mijn naaimachine ga zitten om daar iets moois van te maken.
Gebruikte bladeren 1e print: Cotinus (de donkere afdrukken aan de randen)
Gebruikte bladeren 2e print: Eucalyptus
Natuurlijk geverfd met: Cutch (Acaciaboom)